Bli med på Fjellvettdagen 10. april

Eggen p Gaustatoppen | Bilder fra DNTs fotokonkurranse-runder i 2016.
Eggen p Gaustatoppen | Bilder fra DNTs fotokonkurranse-runder i 2016. Foto: DNTs fotokonkurranse, Sturla Mysen

Ta turen til Gaustatoppen, bli med på skredsøk med Karsten og Petra og lær om skredvett før toppturen!

I år er det 50 år siden ulykkespåsken i 1967, der 17 personer omkom på tur i fjellet.

- Det er heldigvis lenge mellom dødsulykkene i vår tid, men det skjer. Det viser at Fjellvettreglene er minst like viktige i 2017 som i 1967. I fjor ble reglene oppdatert og tilpasset vår tids bruk av fjellet. Det viktigste vi gjør nå er å gi fjellvettet videre til neste generasjon, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. 

Derfor inviterer DNT og Røde Kors til Fjellvettdagen på Gaustatoppen Turisthytte mandag 10. april fra 11.-13. Om du er toppturentusiast, mest glad i turer på slake vidder, har med deg små barn eller er fersk i friluftslivet, vil du få nyttig kunnskap med deg fra fjellet denne dagen.

-Da vi reviderte Fjellvettreglene i fjor vinter innførte vi samtidig Fjellvettdagen den første mandagen i påsken. Vi vil gi fjellvett og forebyggende arbeid oppmerksomhet, for å hjelpe folk til å være godt forberedt til turen og på den måten redusere faren for uhell i fjellet, sier Øveraas. 

I år har DNT lagt vekt på å formidle Fjellvettreglene til de yngste. I filmen "Karsten og Petra ut på tur" som nå går på kino over hele landet, lærer de populære bestevennene å gjøre gode valg før og på turen. Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssen som spiller Karsten og Petra i filmene, kommer også til Gaustatoppen. 

- De skal få prøve seg på skredsøk sammen med Jørgen Moland, en av de som var med på å utforme de nye Fjellvettreglene. Frøken kanin, Løveungen og DNTs egen maskot Turbo skal søkes etter og finnes. Vi ønsker å ha med oss masse barn og oppfordrer alle som er i nærheten til å ta turen, sier Øveraas. 

Dagen er åpen for alle og koster ingenting. Slik kommer du deg til hytta. 


Program for dagen:  

11.00: Generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas, åpner dagen 

11.05: 50 år siden ulykkespåsken, Ole Gladsø, landsrådleder i Røde Kors Hjelpekorps orienterer om historikken

11.10: Røde Kors ved Ole Gladsø deler ut Fjellskikkprisen

11.20: Skredopplæring for barn: 

Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssen (Karsten og Petra) leter med skredsøker etter Løveungen, Frøken Kanin og Turbo sammen med skredekspert i DNT, Jørgen Moland. Alle barn er velkomne til å bli med.  

11.50: Skredekspert Jørgen Moland som var med på å lage de reviderte Fjellvettreglene graver snøprofil og gir deg ABC om skred og bratt kjøring.  

12.15: Røde Kors demonstrerer redning/førstehjelp

12.45: Fotografering og intervjuer

Foto: Mikel Gonsholt

Skrevet av Mikel Gonsholt 6. april 2017