Verdensdagen for psykisk helse

Foto: Marius Nergård Pettersen

I dag, 10.oktober, markeres Verdensdagen for psykisk helse. Årets tema handler om å følge opp. 

Etter 1,5 år med unntakstilstand er det kanskje viktigere enn noensinne å være tilstede for de rundt oss. Det å slite psykisk i perioder er normalt, og halvparten av oss har eller vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Nettopp fordi det angår så mange, er det nødvendig at vi er klar over hva vi kan gjøre i hverdagen for å bygge motstandskraft, men også hvilke verktøy vi har for å møte psykiske utfordringer (verdensdagen.no). 

Det å bevege seg, særlig i naturen, forebygger stress og utbrenthet, og er noe av det beste man kan gjøre for god hjernehelse (Hjelle, 2018). Forskning viser at selv korte turer i naturen hjelper mot negative tanker. I DNT er vi opptatt av flest mulig skal få oppleve alt det fine friluftslivet kan by på, og at gode naturopplevelser skal være tilgjengelig for alle. At flest mulig kommer seg ut i naturen er viktig ut fra et folkehelseperspektiv. Dette er en av grunnene til at god merking av stier i bynære områder er viktig, slik at flest mulig har muligheten til å komme seg ut på tur i naturen. 

Man trenger ikke gå langt for å få god effekt av naturen. Ofte kan det aller beste være korte turer der man tar det med ro, tar inn inntrykkene og bare er tilstede. Når man har det vanskelig kan det være tungt å komme seg ut døra. Derfor er det viktig at man har andre rundt seg som kan være oppmerksomme og følge opp. Kjenner du noen som sliter? Spør dem: Vil du bli med på tur? Det kan bety mer enn du tror! 

Vil du lese mer om Verdensdagen for psykisk helse og hvorfor det er viktig å markere den? Sjekk ut https://verdensdagen.no/. ​​​​​​​

Skrevet av Guro Vassbotn Skaara 10. oktober 2021